Vissza

Fedezd fel Európát kerékpárral!

Üdvözöljük az EuroVelo magyar nyelvű honlapján, amelyet azoknak hoztunk létre, akik érdeklődnek az egész országot átszelő, nemzetközi útvonalak, vagy akár annak szakaszai iránt.

Az EuroVelo egy 16 útvonalból álló hálózat, amely az egész kontinenst behálózza. Ezeket az útvonalakat kerékpáros turisták és a helyi lakosok is használhatják mindennapos közlekedésre.

2019_EuroVeloSchematicMap.jpg
EuroVelo Schematic Diagram

Az EuroVelo céljai

A kezdeményezés céljai: a nagyon magas színvonalú, európai szintű kerékpáros útvonalak megvalósítása Európa összes országában, a standard-ek összehangolása, és a legjobb gyakorlatok elterjesztése; az útvonalak kommunikációja a potenciális használók és a döntéshozók felé, promóció, és az európai kerékpározásról való információnyújtás; nagy számú európai lakos ösztönzése arra, hogy próbálja ki a kerékpározást, mint az egészséges és fenntartható közlekedést akár a napi közlekedésben, akár a turisztikai célokra.

Fejlesztés és fenntartás

Az EuroVelo útvonalak fejlesztését és működtetését a kormányok, a regionális és helyi önkormányzatok, a civil szervezetek és a szolgáltatók végzik. A cél az, hogy minden országban, ahol van EuroVelo útvonal, működjön egy nemzeti EuroVelo koordinációs szervezet (NECC — National Eurovelo Coordination Centre).

A minőség védjegye

Az EuroVelo az ECF által bejegyeztetett védett márka, és csak az ECF által jóváhagyott útvonalakat lehet EuroVelo-nak nevezni. Ez egy fontos minőségi védjegy a kerékpárosoknak és az útvonalakat kommunikáló szervezeteknek is. Az EuroVelo útvonalra az adott útvonalat érintő országoknak, ezen országok EuroVelo koordinációs szervezetének vagy ennek hiányában az ECF tagszervezetének van lehetősége.

Ha kíváncsi arra, hogy az EuroVelo projekt hogyan fejlődött az évek során, látogassa meg az ECF oldalán a "History" lapot (angol nyelvű): professional EuroVelo website.