Vissza az összeshez
Hírek

EuroVelo 14 – A Közép-Európa vizei útvonal csatlakozott a hálózathoz

2020. június 15., hétfő
Örömmel jelentjük be az európai kerékpáros hálózat tizenhetedik útvonalát: EuroVelo 14 – Közép-Európa vizei
Panorama EuroVelo 14.PNG
EuroVelo 14 - Közép-Európa vizei

Az Ausztrián és Magyarországon keresztül haladó EuroVelo 14 – Közép-Európa vizei útvonal fontos, észak-dél irányú EuroVelo útvonalakat összekötő kapocs. Az útvonal neve is utal arra, hogy számos fontos, vízhez kötődő helyszínt – folyóvölgyek, tavak, fürdők – érint, és valóban, a tematika erősen visszaköszön, ha megtapasztaljuk, milyen sok vízhez kapcsolódó látnivaló, megálló van az útvonalon.

A 14-es számból látszik, hogy ez egy kelet-nyugat irányú hálózati elem. Az EuroVelo számozási rendszere az irányokon alapul: az észak-dél irányú utak páratlan számot kapnak, a kelet-nyugati irányúak párosat. Jelenleg több a páratlan számot kapott útvonal.

orsegi-kerekparos-sajtoanyag.jpg
EuroVelo 14 jelzés Magyarországon
"Üdvözöljük az EuroVelo 14 - Közép-Európa vizeit az EuroVelo hálózatban. Biztosak vagyunk abban, hogy az elkövetkező években a kerékpáros turisták és a helyi közösségek körében is népszerű lesz." Jill Warren, az Európai Kerékpárosok Szövetségének vezérigazgatója

Ausztriában az EuroVelo 14 számos kerékpáros útvonalat köt össze a nagyobb folyók mentén, köztük a Tauernradweg, Ennsradweg és Murradweg. Ezen útvonalak mentén megcsodálhatja Ausztria változatos tájait, valamint Graz városát, melynek központja az UNESCO világörökség része. A magyar rész magában foglalja az Őrségi Nemzeti Parkot és egy jól kiépített kerékpárutat a Balaton északi partja mentén.

"Az útvonal számos látnivalója mellett Ausztriában és Magyarországon egyaránt a vasút jó szolgálatot tesz. Például Graz-ból vonattal utazhat a nyugat felé, Zell am See-ba rendszeres összeköttetésekkel. Ez lehetővé teszi, hogy könnyen utazzunk a különböző szakaszok között." - mondja Christian Weinberger, az Ausztriai Nemzeti EuroVelo koordinátora.
"Az eredeti gondolata az volt, hogy a turistáknak és a helyieknek kikapcsolódási lehetőséget biztosítson a folyók és tavak mellett haladva, termálfürdőzési lehetőséggel. A kész útvonal számos gyönyörű tájat kapcsol össze, és nagyszerű kerékpáros kalandot is nyújthat azok számára, akik hosszabb távolságot akarnak megtenni." - mondta Berencsi Miklós, Magyar Nemzeti EuroVelo Koordinációs Központ.

Az útvonal ki van jelölve EuroVelo 14 feliratú táblákkal, így készen áll a felfedezésre azok számára, akik elindulnak rajta. Az útvonal második szakasza - Budapesten keresztül és tovább Debrecenbe - jelenleg fejlesztés alatt áll, várhatóan az elkövetkező években fog megvalósulni, elkészülni.

Graz mit der Murinsel bei Nacht (c) Steiermark Tourismus Gerhard Eisenschink.jpg
EuroVelo 14 Graz, Ausztria