EuroVelo 13Vasfüggöny útvonal

10 550 km hosszú
14 UNESCO helyszín
3 európai tenger
„A kettészakadt Európa történelme” – a Vasfüggöny kerékpáros útvonal

Európa majdnem fél évszázadon keresztül erőszakosan ketté volt osztva „Nyugatra” és „Keletre”. Az EuroVelo 13 útvonal ennek az úgynevezett vasfüggönynek a nyomvonalát követi a Barents-tengertől a Fekete-tengerig: 9950 km élő történelemóra, a hidegháborús korszaknak és a vasfüggöny lehullása utáni kibékülések, a béke első nyomainak emlékeivel. Mivel ez a leghosszabb EuroVelo útvonal, a Vasfüggöny útvonal mindenféle kerékpáros látogatónak lehetőséget nyújt, Dél-Csehország vagy Észak-Ausztria borvidékeitől kezdve a Dráva folyóvölgyén át Bulgária és Görögország hegyvidékes határáig, vagy a balti államok nyüzsgő kikötőjétől Lappföld csendes tájaiig. A Vasfüggöny kerékpáros útvonal létrejöttét számos európai intézmény támogatta. 2005-ben az Európai Parlament a Vasfüggöny utat az Európai Unió tagállamainak fenntartható turisztikai modelljének ismerte el. Ez a zöldpárti Michael Cramer kezdeményezése volt, aki korábban a Berlini Fal útvonalat is elindította a német fővárosban. Michael a mai napig is aktívan részt vesz az EuroVelo 13 útvonal fejlesztésében. További információért látogassa meg az oldalát: www.michael-cramer.eu (németül).

További, angol nyelvű információk az Európa Tanács honlapján: EuroVelo 13 - Iron Curtain Trail is a Cultural Route of the Council of Europe since 2019.

Térképek és Útmutatók

EuroVelo 13: Iron Curtain Trail 4 [Bikeline Esterbauer]

This cycling guide describes EuroVelo 13 in Czechia, Austria, Slovakia, Hungary, Slovenia, Croatia and Serbia (1.760 km). The perfect tool to guide you during your journey preparation and on the road: precise and very informative maps at a scale of 1:85,000, elevation and distance profiles, GPS tracks, accommodation and service directory, LiveUpdate, handlebar bag format, and spiral-bound. Also available in German.